web analytics

Translate

Backstage bij een modeontwerpster, hoe werkt zij?

dinsdag 21 augustus 2012

Ik was een tijdje geleden langs gegaan bij een modeontwerpster. En waarom? Ik wil jullie namelijk graag vertellen hoe een modeontwerpster werkt. Er zijn zoveel meiden die graag modeontwerpster willen worden. De meeste hebben echter geen flauw idee hoe het allemaal precies gaat. Vandaag laat ik jullie allemaal backstage foto’s zien en vertellen hoe modeontwerpers werken.

Je kunt als modeontwerpster bij een bedrijf werken maar ook freelance. Vandaag neem ik jullie mee om backstage te kijken bij een freelance. Momenteel is het augustus 2012 en liggen de wintercollecties bijna in de winkel. Maar achter de schermen word ook hard aan de wintercollecties gewerkt. Maar niet die collectie die jij koopt. Nee. De collectie van 2013/2014. Om kleding te kunnen ontwerpen gaan modeontwerpers rond deze tijd van het jaar naar de beurs. Bij de beurs kunnen ze allerlei stofjes halen. Hier kunnen ze een selectie maken van alle mooie stoffen en die meenemen naar huis. Zo kunnen ze thuis rustig alle stoffen gaan bekijken en het bijvoorbeeld in een stoffenboekje maken. In dit boekje kunnen ze alle gehaalde stoffen zetten. Ook zetten ze hierin alle eigenschappen van de stof, bijvoorbeeld de kleur en het gewicht.


Het stoffenboekje.

Hoe werkt het als bijvoorbeeld de Zara gaat bestellen?

Nu kun je het werk in 2 manieren opsplitsen. Je kunt werken met winkels of met de groothandel. Als je werkt met winkels komen bijvoorbeeld een plaatselijke boutique kleding bij je bestellen. De H&M en Zara vallen ook onder deze categorie. Daarnaast heb je de groothandel, hierin zitten de retailers. Dat zijn winkels-in-winkels. Bijvoorbeeld de Esprit en Mexx. Deze kledingmerken hebben niet alleen hun eigen winkels maar worden ook in andere winkels verkocht, bijvoorbeeld warenhuizen.
Als je een winkel als klant krijgt komt die eerst een keertje langs. Dan bespreken ze wat de klant precies wilt. Vaak word er ook naar het portfolio gekeken, dit kunnen bijvoorbeeld folders zijn van collecties die de ontwerper eerder heeft gemaakt. In dit gesprek word ook besproken wat de klant precies wilt. Zo gaan ze samen het stoffenboekje doorkijken en enkele lossen stoffen bekijken. Vaak gaan ze ook moodboards bekijken en allerlei tijdschriften. Hieruit kunnen ze dan inspiratie halen.


De moodboards.


Je ziet hier rechtsboven de eigenschappen van de stof staan. Klanten kunnen de stof ook zelf voelen.

Later worden er schetsen gemaakt en besproken. De laatste aanpassingen worden gedaan en de ideeën worden uitgewerkt. Zodra het eerste sample kledingstuk is gemaakt word deze weer besproken. Is de rits mooi genoeg? Zit het wel lekker? Zijn de garen netjes afgewerkt? Is de stof goed? Als alles is besproken en verbeterd word het kledingstuk naar de fabriek gestuurd.


Een schets van een kledingstuk voor een klant.

Hier worden meerdere stuks van gemaakt en komen in de winkel te hangen. Als laatst bespreken de modeontwerper(s)ter en klant vaak nog de folders. Hoe hebben de grote merken zoals bijvoorbeeld MaxMara de folders? Hoe zijn de folders ‘aantrekkelijk’? Het is natuurlijk awkward als jou winkel een folder heeft die helemaal buiten de groep valt.

En hoe gaat een groothandel te werk?

Met een groothandel moet er eerst één sample gemaakt worden. Hiervoor heb je de stoffen, ritsen en knopen al helemaal gemaakt. Precies zoals jij wilt. Met het maken van de sample begin je eigenlijk al rond september met het stoffenboekje. In oktober, november en december heb je de tijd om te ontwerpen. Eindjanuari of februari is er een beurs. Hier is een markt waar je je kleding kunt verkopen. De kleren die je tijdens een modeshow ziet (bijvoorbeeld: Amsterdam Fashion Week) kun je vaak ook tijdens de beurs kopen. De retailers (bijvoorbeeld Esprit) komen langs om alle kleren te bekijken. Zodra ze iets leuks zien en zeggen dat ze het willen bestellen geven ze gegevens op en zeggen bijvoorbeeld hoeveel exemplaren ze willen.


De gedetailleerde ontwerpen voor de fabriek.

Als je in april en mei alle gegevens hebt van de mensen die jouw kledingstuk willen kopen moet je nu uitrekenen hoeveel meter stof je moet bestellen. Naast het stof moet je ook materiaal informatie van garen, stof, ritsen, knopen verzamelen. Zodra je dat allemaal hebt gedaan kun je alle informatie doorgeven aan de fabriek. Dit word geproduceerd in de machine’s. En de meters stof worden naar de fabriek gebracht.
In juni en juli worden alle kleren in de fabriek gemaakt en opgestuurd. In september hopen alle winkels de producten te hebben en te kunnen verkopen. Zo zie je maar, dat je met de wintercollectie al een jaar vooruit moet werken. Omdat alle tijd die het kost met de beurs en de fabriek 1 heel jaar duurt! Datgene wat jij nu dus aanhebt heeft dus ook een lange geschiedenis…Inspiratie word vooral uit tijdschriften als Vogue gehaald. Veel ontwerpers laten zich inspireren door grote merken zoals Prada, Chanel, Gucci en Marni. Waardoor de collecties die de grote merken deze winter maken volgende winter óók mode zijn. Je las namelijk net dat de ontwerpers een heel jaar bezig zijn. Nu weet jij al gelijk wat de mode voor winter 2013 word. ;)

Had jij verwacht dat dit allemaal zo ging? En wil jij later ook in de mode werken?

53 comments op “Backstage bij een modeontwerpster, hoe werkt zij?”

 1. Esmay

  Wat cool dat je daar was! Kledingontwerpster zou niks voor mij zijn, ik zou veel te bang zijn dat ik iets ontwerp wat totaal niet “in” Is zeg maar, omdat het allemaal zo onzeker is.

  [Antwoord]

 2. Roxanne

  Wat een super leuke post! :)

  [Antwoord]

 3. Nina

  Erg mooi de fotoreportage!

  [Antwoord]

 4. Yak Man

  Wat een leuk artikel zeg! Nooit geweten dat alles zo ging. :o

  [Antwoord]

 5. Anouk

  Wat leuk dat je op onderzoek bent gegaan om hier wat over uit te zoeken! Erg leuk artikel is het geworden, mijn complimenten:D!

  Ik weet een beetje hoe het werkt met de retailers, groothandelaren enz. heb een half jaar modemanagement gestudeerd en de basis gaat natuurlijk over dit soort dingen!

  [Antwoord]

 6. Floor

  Oh, wat een leuk artikel is dit! Erg leuk om te weten te komen.

  [Antwoord]

 7. Ayla

  wauw, wat leuk dat je daar geweest bent! en fijn dat je het met ons deelt :)

  [Antwoord]

 8. Amy

  Wat leuk om te lezen, leuk dat je daar geweest ben.

  [Antwoord]

 9. rosalie

  Wow echt leuk dat je dat laat zien.

  [Antwoord]

 10. Femke

  Wat gaaf dat je daar bent geweest! Ik wist wel een beetje hoe alles ging, maar sommige dingen ook totaal niet! Haha ;)

  [Antwoord]

 11. Lily Catherine

  Wat gaaf dat je er langs bent geweest! Leuk artikel! (:

  [Antwoord]

 12. T

  gaaf stuk! Toen ik in Melbourne stage liep hadden we ook een ontwerpster in ons kantoor en heel veel stof en moodboards

  [Antwoord]

 13. Kimberly

  Watgaaf dat je daar was! Leuk om te zien ook!

  [Antwoord]

 14. Vera

  Wat leuk zeg dit artikel zo!

  [Antwoord]

 15. The Fashion Plaza

  Heel goed artikel.

  [Antwoord]

 16. Cassandra.

  Echt een goed artikel! Leuk dat je zo op onderzoek bent gegaan!
  xoxo

  [Antwoord]

 17. Renate

  Super leuk artikel! Heel origneel. Nee, ik wil zelf niet in de mode werken. Maar het is wel heel erg leuk om te zien hoe dit gaat! :D

  [Antwoord]

 18. Xan

  Leuk artikel. Interessant en informatief. Ik wil zelf niet in de mode werken. Maar ik vind het wel leuk om te weten hoe het er allemaal aan toe gaat.
  Love

  [Antwoord]

 19. Anouschka

  Wat een leuk artikel, en wat een werk om iets te ontwerpen! Maar wel heel leuk! Het zou niet wat voor mij zijn, want ik ben veel te ongeduldig daarvoor ;) Wel erg leuk om te zien hoe het nou allemaal in zijn werk gaat.

  [Antwoord]

 20. larissa

  Leuk artikel veel wist ik nog niet en nu wel! :D. Zelf wil ik totaal niet in de mode werken niks voor mij.

  [Antwoord]

 21. Manon

  Super leuk om te zien! Ik zelf zou het niet kunnen zo mooi tekenen.. poeh

  [Antwoord]

 22. Linda

  Wat leuk dat je backstage mocht kijken. Ik wist ongeveer wel een beetje hoe het er aan toe gaat. Maar dit voegt nog wat informatie toe die ik nog niet wist. Ik wil zelf niets in deze richting doen. Maar toch vind ik het erg leuk en interessant om te zien :)

  [Antwoord]

 23. Lyanne

  Wat gaaf om dit te lezen zeg! Leuk dat je naar een modeontwerpster bent geweest!

  [Antwoord]

 24. Kayla

  Leuk om te lezen. Ik heb een mode opleiding afgerond dus wist al wel hoe het in zijn werking gaat. Toch nog heel leuk om het zo ook in beeld te zien.

  [Antwoord]

 25. Suus

  Leuk artikel. Ik wist eigenlijk wel hoe het ging, maar wel leuk om te lezen!

  [Antwoord]

 26. Lindy

  Leuk te lezen!

  [Antwoord]

 27. evelien

  Wat leuk om te lezen. Ik ben zelf een keer naar een beroepenavond geweest waar ook iemand modeontswerpster was. Ik ontwerp al sinds kleins af aan kleding maar vooral schoenen. Uitvoeren doe ik maar zelde, en is het een simpel jurkje, haha. In de praktijk is het ontwerpen veel technischer dan je denkt, dat vind ik wat minder leuk, maar voor de rest zou ik echt wel graag mode-ontwerpster worden. Maar er zijn niet veel studies die in het verlengde hier van liggen, al helemaal geen universitaire studies, maar via de kunstacademie kun je er ook komen, en dat lijkt me dan nog wel leuk.

  [Antwoord]

 28. Jana

  Leuk om te zien :D x

  [Antwoord]

 29. Judith

  Erg gaaf om te lezen!

  [Antwoord]

 30. Shanti

  Wat leuk en interessant! Ik dacht eigenlijk altijd dat grotere modeketens als H&M, ZARA maar ook bijv. Esprit eigen ontwerpers in dienst hadden die alleen voor hun ontwerpen.

  [Antwoord]

 31. Janine

  Leuk artikel! Ik wil later zeker iets met mode doen dus dit artikel is helemaal leuk haha! Project catwalk is ook altijd geweldig, krijg er heeeel veel inspiratie van :D

  [Antwoord]

 32. Lies

  Heel leuk artikel! Zelf wist ik niet echt dat ze zo werken. Vooral het stukje dat ze nu al bezig zijn voor de collectie van 2013/2014 zat ik wel van te kijken haha.

  [Antwoord]

 33. Lauradenkt

  Weer wat nieuws geleerd :)

  [Antwoord]

 34. Liliane

  Was dit het artikel waar je niet helemaal zeker over was? ;) Niet nodig hoor!
  Leuk dat je daar op bezoek bent geweest!! Ik wist grotendeels al hoe het in elkaar steekt omdat ik veel docu’s over dit onderwerp heb gezien ;P

  [Antwoord]

  Jiami Reply:

  haha, ja dat was dit artikel!

  [Antwoord]

 35. Beautyraiseplace

  Leuk artikel zelf zou ik er geen geduld voor hebben jiami ik heb een vraag aan jou aangezien jij zo goed bent met codes enz ;) Zelf heb ik ook een site alleen weet ik niet hoe je een foto toe kan voegen als je een reactie plaatst zoals nu bij jou zie je mn foto niet:( hopelijk kan je me helpen xx

  [Antwoord]

 36. Anne vdh

  Wat leuk om dit een keer te lezen/zien! Ook erg gaaf dat je daar naartoe bent geweest!
  Grappig ook dat ze hun inspiratie uit de vogue halen! Ik kom vaak in de H&m en dan denk ik WAUW en dan zie ik het later in een tijdschrift staan en denk ik heyy die lijkt veel op die van de H&M, maar het is natuurlijk juist andersom haha!

  [Antwoord]

 37. Denise

  Wat een superinteressant artikel :). Hartstikke leuk dat je dat hebt gedaan zeg. Erg goed geschreven, heel duidelijk :).

  [Antwoord]

 38. laura

  super gaaf dat je een kijkje hebt mogen nemen achter de schermen. Ik had er ook nog niet zo een goed beeld van.

  [Antwoord]

 39. Caroline

  erg leuke reportage!!

  [Antwoord]

 40. lonneke

  Gaaf!

  [Antwoord]

 41. Sophie

  Super leuk om dit op je blog te zetten! Ik ben niet zo into fashion, maar het lijkt me wel leuk om zelf kleding te ontwerpen. Maakt niet uit of het ‘in’ is of niet, als ik het maar leuk vind. :)

  [Antwoord]

 42. BeautyShades

  Wat een leuk artikel om te lezen! Gaaf dat je dat hebt gedaan.

  [Antwoord]

 43. Elize

  Super leuk om te zien!
  x

  [Antwoord]

 44. Eline

  Wat super gaaf, zo een kijkje achter de schermen! Erg leuk artikel!
  Liefs,
  Eline

  [Antwoord]

 45. Bente

  Super leuk artikel!
  Je hebt een nieuwe volger op bloglovin er bij!
  Keep going girl!
  xx
  Bente
  http://cutefashiongirl22.blogspot.nl/

  [Antwoord]

 46. Jolien

  Wat een leuk artikel !
  Eindelijk weet ik eens hoe ze echt werken.

  [Antwoord]

 47. Marike - LIVWOW.nl

  Wat een leuke blog! Ik heb geen ambitie om in de modewereld te werken, maar het is desondanks erg leuk om te lezen! :)

  [Antwoord]

 48. berit

  heeii!
  ik hou mn werkstuk over modeontweerpers en heb dit gebruikt egt super goed!!!!!!!! :love: :kiss:
  xxxx

  [Antwoord]

 49. manon

  ik wil zelf ook mode ontwerpster worden.
  dankje voor de tips! :kiss:

  [Antwoord]

 50. freek zwolle

  ik heb elke week een andere vriendin zeg ik en ik vind jou nu ook wel leuk.ik wil wel een nachtje met je verder brengen.ben je geintreseerd dan hoor ik graag meer xxxxxxx ik wacht op je :love: :o :p :| :D :$

  [Antwoord]

 51. jewa

  super cool! ik wil modeonwerster worden ik ben nog maar 10 ik wil al beginnen en kleding maken voor vrienden en zo! maar ik snap er nog niks van ik moet meer weten! maar wel gaaf om te lezen!

  [Antwoord]

 52. Laura

  Bedankt , voor deze info!
  In september begin ik met modeontwerpster .

  [Antwoord]

Laat een comment achter

:| :p :o :love: :lol: :kiss: :D :$ -_-

MENU